• ügyfélszolgálat: 06 70 381 9803
  • e-mail: info@konyhavarazs.hu

Blog / A konyhabútor tervezésekor még erre is célszerű figyelni

A konyhai tárolás nem egyszerű dolog. Nem kell ahhoz háziasszonynak vagy szakácsnak lenni, hogy ezt tudjuk. Ezért, ha konyhabútor vásárlását terveznénk, számoljunk azzal is, hogy hol lesz a helye az egyes konyhai eszközöknek, edényeknek. Ha még nem lenne ötlete, most mutatunk pár tippet, ami segíthet.

Már a konyhabútor tervezésekor osszuk zónákra a leendő konyhánkat. Legyen például egy dedikált helye a konyhai lábasoknak, fazekaknak. Ezeket helyezzük közel a tűzhelyhez egy hosszúkás, kihúzható fiókba. Így könnyen hozzáférhetőek lesznek, ha szükség van rájuk.

Legyen egy zóna az edényeknek. Azok a tányérok, poharak kerüljenek a konyhabútor ezen részére, amiket minden nap használunk. A legpraktikusabb, ha ez a zóna a mosogató felett található. Ehhez tehát egy felső, kinyithatós szekrényre lesz szükségünk.

Alakítsunk ki egy zónát a ízesítéshez. Ide kerüljenek az olajok, a fűszerek, méghozzá olyan sorrendben, ahogy azokat rendszerint használjuk a főzéshez. Ez a zóna a munkapultunk felett legyen. Ebben az esetben is szekrényben érdemes gondolkodni.

A negyedik zónánk a tároló zóna. Ide tervezhetünk fiókokat, szekrényeket is. De lehetőleg alulra. Ebbe a zónába kerüljön minden olyan eszköz, amire szükség van a konyhában, viszont nincsenek túl sűrűn használatban.

Ezek lennének az alapvető zónák. Amik természetesen nem feltétlenül egy darab szekrényből vagy fiókból állnak. A konyha méretétől függően több része is lehet a zónáknak.

De mielőtt ezt megterveznénk, gondoljuk ki a konyhabútor alakzatát is. Arról, hogy melyek a legnépszerűbb megoldások, itt írtunk. Ha pedig a formával és a pontos méretekkel is megvagyunk, jöhet az anyagválasztás és a dizájn. Ehhez itt adunk egy-két tippet.

Amikor nagyjából összeállt, hogy milyen konyhabútort szeretnénk, már a hozzávetőleges árat is ki tudjuk számolni. Ebben a kalkulátorunk nyújt segítséget. De, ha bármelyik tervezési fázisban elakadna, bátran kérje kollégánk segítségét.

 

Érvek az egyedi konyhabútor mellett

Ha új konyhabútorra van szükségünk, elsőre talán a kész változatokra gondolunk. Miért ne tennénk (?), hiszen viszonylag elfogadható az áruk, jól néznek ki, szinte azonnal a miénk lehet és még könnyű összeszerelni is. De vajon ezek az érvek kellően tudják ellensúlyozni az egyedi konyhabútorok előnyeit?

Zónák a konyhában - ezekre is figyeljen a konyhabútor kialakításakor

Néhány újabb fontos tervezési szempontot mutatunk most, amiket érdemes mérlegelni a konyhabútor kivitelezése, vásárlása előtt. Most is a konyhai zónák kérdésével foglalkozunk, viszont kicsit másként, mint korábban. Ezúttal a főzési folyamatok oldaláról közelítünk, és ennek megfelelően ajánlunk konyhabútor zónákat.

Nem is gondolná, mennyi mindenre jó egy konyhasziget

Sokan, amikor konyhabútort vásárolnának, nem kimondottan terveznek a konyhaszigettel. Pedig, ha rendelkezünk megfelelő méretű térrel, érdemes kalkulálni vele, hiszen számos hasznos funkcióval ruházható fel. És még abban is segít, hogy a főzéskor se maradjunk ki a családi beszélgetésekből, hiszen nem a fal felé fordulva kell dolgozgatnunk a konyhában.

Miért kell jól választani munkalapot a konyhabútorhoz?

Akárhogy is nézzük, a konyhabútor legtöbbet használt eleme a munkalap. Ezért nagyon fontos, hogy a kiválasztására áldozzunk megfelelő mennyiségű időt. De ne csak az ellenálló képességet nézzük meg a konyhabútor tervezésekor, a dizájnra is érdemes figyelni. A rosszul választott szín ugyanis boríthatja a bútor harmonikus megjelenését.