• e-mail: info@konyhavarazs.hu

Blog / Gondolkodott már azon, hogy mennyi szekrényre és fiókra van szüksége a konyhában?

Átgondolta már valaha, hogy mennyi szekrényre és fiókra lesz/van szüksége a konyhában? Általában ezt nem vesszük végig, amikor konyhabútor vásárlását tervezzük. Vagy a meglévő mintákból választunk vagy egyszerűen rábízzuk magunkat a gyártóra. És lesz, ami lesz, majd mi alkalmazkodunk a tároláskor. Nem biztos, hogy ez a helyes hozzáállás.

A konyhabútor tervezésekor fontos szempont a praktikum. Ha ugyanis nem a megfelelő helyen tartjuk a konyhai eszközöket, sokkal nehezebben boldogulunk a sütéskor, főzéskor. Igaz ez a kisgépekre, az edényekre és az evőeszközökre is. De a hűtő, a mosogató, a sütő alkotta hármas helyes elhelyezése sem utolsó szempont a kialakításkor. De most nem is erről szeretnénk írni, hiszen korábban már körbejártuk ezt a témát. Inkább a fiókok és a szekrények számának meghatározásához adunk egy-két támpontot.

 

Bizonyára Önnek is vannak vagy lesznek fazekai, serpenyői, római, esetleg jénai táljai és  hasonlók. Ezekhez már legalább egy két ajtós, polcos szekrényre lesz szüksége. Ha négyen vannak a családban, egy étkészlet minimum kelleni fog, és a poharakról, csészékről még nem is beszéltünk. Ha csak a legfontosabbakat nézzük, egy újabb két ajtós szekrényre lesz szükségünk - és már kettőnél tartunk. A fűszerek, az ízesítők kerülhetnek a kamrába, de ha ez nem megoldható, újabb szekrény fog kelleni - ha nem is dupla, de legalább egy szimpla szekrény. A vágódeszka a pulton is tárolható, de mivel lapos formájú, ezért fiókba is tehetjük, mondjuk a kisebb tálcákkal, kozrvnyitókkal, tojászeletelőkkel… együtt. Szóval egy fiókunk máris van. Az evőeszközök tárolásához újabb fiók fog kelleni. És, ha nagy konyhaművészek vagyunk, akkor késből, fakanalakból is többet használunk, ami még egy fiókot jelent. Jelenleg háromnál tartunk.

Praktikus dolog, hogy fiókokból is többféle méret készül. Így a serpenyőknek is lehet egy külön helye. Nem kell a fazekak alól kibányászni azokat minden alkalommal, amikor szükség van rájuk.

Összegezve: a mosogató alattival együtt legalább négy szekrényre lesz szükségünk. Fiókból pedig az a praktikus, ha legalább hármat rejt a konyhaszekrény.

És most csak egy alapesetet vázoltunk…

Mi azt gondoljuk, érdemes időt áldozni a tervezésre. Gondoljuk át jól, mit hova szeretnénk tenni és milyen tárolókra lesz szükségünk a sütés, főzés során. A konyha ugyanis nem egy-két évre készül. Jóval hosszabb időn át kell, hogy szolgáljon minket.

Mi a tervezésben és a kialakításban segítünk! Kérdés esetén keresse a kollégáinkat!

Kis méretű a konyhája? - Akkor ezek a konyhabútor tippek biztosan érdeklik majd

Nem mindenkinek lehet óriási konyhája, de ettől még nem kell lemondania arról, hogy trendi legyen a dizájn és praktikus az elrendezés. Egy-két trükkel egy kis helyiségből is szuper konyha varázsolható. Gondoljunk csak a New Yorkban lévő kis otthonokra vagy a Japán metropoliszok mini lakásaira. Gondos tervezéssel nagyon sok kihozható egy kis konyhabútorból is.

Milyen legyen a konyhabútorunkhoz választott munkalap?

Mindenekelőtt strapabíró és dizájnos. De ez csak két dolog, ennél azért jóval több mindent kell tudnunk a megfelelő konyhabútor munkalap kiválasztásához.

Mitől lesz skandináv stílusú egy enteriőr?

Sokak kedvence a skandináv stílus, így egyre többen tájékozódnának arról, milyen egy igazi északi enteriőr. Ön tudja, mik a jellemzői?

Miért kell jól választani munkalapot a konyhabútorhoz?

Akárhogy is nézzük, a konyhabútor legtöbbet használt eleme a munkalap. Ezért nagyon fontos, hogy a kiválasztására áldozzunk megfelelő mennyiségű időt. De ne csak az ellenálló képességet nézzük meg a konyhabútor tervezésekor, a dizájnra is érdemes figyelni. A rosszul választott szín ugyanis boríthatja a bútor harmonikus megjelenését.