• ügyfélszolgálat: 06 70 381 9803
  • e-mail: info@konyhavarazs.hu

Blog / Mi is az a konyhai háromszög, amire minden konyhabútor tervezésekor figyelni kell?

A konyhabútorok tervezésekor nagyon fontos - ha nem a legfontosabb dolog -, hogy megfeleljen az elrendezés a konyhai háromszögnek. De mit jelent ez pontosan és honnan ered? Többször írtunk már a konyhai munkaháromszögről, de azt eddig még nem mondtuk el, hogy pontosan honnan ered ez a fogalom és miért annyira fontos.

Még az 1950-es évekből ered a konyhai munkaháromszög meghatározás. Ezt a fogalmat ugyanis akkor hozták a köztudatba a Cornell Egyetem kutatói. Valójában egy térszerkezetet jelent, ami a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely egymáshoz viszonyított elhelyezkedésére utal.

A kutatók rájöttek arra, hogy akkor lesz a leghatékonyabb a konyhai munka, ha a legfőbb konyhai tevékenységeket ebben a háromszögben végezzük. Azaz az előkészítést, a tárolást és a főzést. A meghatározásban azt is fontosnak tartották kiemelni, hogy az említett pontok közötti összes távolság nem hosszabb hat méternél. Vagyis ha már pár lépésnél többet kell megtennünk, oda a konyhai hatékonyság.

Viszont azt azért érdemes tudni, hogy nem szabályos háromszögben kell kizárólag gondolkodni. Teljesen eltolt is lehet az alakzat. Viszont hat méternél ne kelljen többet sétálni az egyik ponttól a másikig. Az az optimális, ha az egyes pontok közötti távolság nem hosszabb 90 centiméternél.

Miért olyan fontos odafigyelni a konyhai munkaterületek közötti háromszögre?

Mert egyszerűen így ergonomikus. Hiszen ezek a munkaterületek a legfőbb pontjai a konyhának. Igaz, van egy negyedik pont is. Ez a munkalap, a pult. Mivel enélkül nincs konyhai munka, ezért célszerű ezt is a lehető legközelebb elhelyezni az említett háromszöghöz. Talán a legideálisabb, ha a tűzhely és a mosogató közé kerül, így nem lesz zsúfolt a konyha. Kényelmesen tudunk dolgozni. De akkor sincs gond, ha a konyhapult kikerül a háromszögből. Csak arra figyeljünk, hogy ne legyen túlságosan távol.

Szóval a konyhai munkaháromszögre mindenképpen figyeljen oda, ha új konyhát terveztet. Ne sajnálja az időt az alapos átgondolásra. Egy jól tervezett konyhában ugyanis öröm ténykedni. Míg ellenkező esetben sok idegeskedéssel járhat a sütés-főzés.

Kis méretű a konyhája? - Akkor ezek a konyhabútor tippek biztosan érdeklik majd

Nem mindenkinek lehet óriási konyhája, de ettől még nem kell lemondania arról, hogy trendi legyen a dizájn és praktikus az elrendezés. Egy-két trükkel egy kis helyiségből is szuper konyha varázsolható. Gondoljunk csak a New Yorkban lévő kis otthonokra vagy a Japán metropoliszok mini lakásaira. Gondos tervezéssel nagyon sok kihozható egy kis konyhabútorból is.

Skandináv stílusú konyhabútort szeretne?

A skandináv konyhabútorok tervezésekor nagy figyelmet kell szentelni a tárolásnak, a minőségi anyagok használatának és a nagy felületeknek. A dizájn tekintetében pedig az egyszerűség, a letisztult formavilág és az elegancia az, ami leginkább jellemzi ezeket a konyhabútorokat.

Jó választás, ha laminált anyagból készül a konyhabútor?

Sokan gondolkodnak el azon, hogy jó választás lesz-e a konyhabútorhoz a laminált anyag. Szerintünk jó, de azért, hogy eloszlassuk a kételyeket, megmutatjuk, milyen érvek szólnak a laminált bútorlapok mellett. Vagyis miért nem rossz választás, ha ilyen anyagból készíttetjük a konyhabútorunkat.

Kis konyhába praktikus konyhabútor

Attól még, hogy kis helyiség és kis konyhabútor áll a rendelkezésünkre, nem kell, hogy zsúfolt legyen a konyha. Csak egy kicsit kreatívabban kell gondolkodnunk a tárolást illetően. Ötletként most mutatunk pár tippet.