• ügyfélszolgálat: 06 70 381 9803
  • e-mail: info@konyhavarazs.hu

Blog / Mi is az a konyhai háromszög, amire minden konyhabútor tervezésekor figyelni kell?

A konyhabútorok tervezésekor nagyon fontos - ha nem a legfontosabb dolog -, hogy megfeleljen az elrendezés a konyhai háromszögnek. De mit jelent ez pontosan és honnan ered? Többször írtunk már a konyhai munkaháromszögről, de azt eddig még nem mondtuk el, hogy pontosan honnan ered ez a fogalom és miért annyira fontos.

Még az 1950-es évekből ered a konyhai munkaháromszög meghatározás. Ezt a fogalmat ugyanis akkor hozták a köztudatba a Cornell Egyetem kutatói. Valójában egy térszerkezetet jelent, ami a mosogató, a hűtőszekrény és a tűzhely egymáshoz viszonyított elhelyezkedésére utal.

A kutatók rájöttek arra, hogy akkor lesz a leghatékonyabb a konyhai munka, ha a legfőbb konyhai tevékenységeket ebben a háromszögben végezzük. Azaz az előkészítést, a tárolást és a főzést. A meghatározásban azt is fontosnak tartották kiemelni, hogy az említett pontok közötti összes távolság nem hosszabb hat méternél. Vagyis ha már pár lépésnél többet kell megtennünk, oda a konyhai hatékonyság.

Viszont azt azért érdemes tudni, hogy nem szabályos háromszögben kell kizárólag gondolkodni. Teljesen eltolt is lehet az alakzat. Viszont hat méternél ne kelljen többet sétálni az egyik ponttól a másikig. Az az optimális, ha az egyes pontok közötti távolság nem hosszabb 90 centiméternél.

Miért olyan fontos odafigyelni a konyhai munkaterületek közötti háromszögre?

Mert egyszerűen így ergonomikus. Hiszen ezek a munkaterületek a legfőbb pontjai a konyhának. Igaz, van egy negyedik pont is. Ez a munkalap, a pult. Mivel enélkül nincs konyhai munka, ezért célszerű ezt is a lehető legközelebb elhelyezni az említett háromszöghöz. Talán a legideálisabb, ha a tűzhely és a mosogató közé kerül, így nem lesz zsúfolt a konyha. Kényelmesen tudunk dolgozni. De akkor sincs gond, ha a konyhapult kikerül a háromszögből. Csak arra figyeljünk, hogy ne legyen túlságosan távol.

Szóval a konyhai munkaháromszögre mindenképpen figyeljen oda, ha új konyhát terveztet. Ne sajnálja az időt az alapos átgondolásra. Egy jól tervezett konyhában ugyanis öröm ténykedni. Míg ellenkező esetben sok idegeskedéssel járhat a sütés-főzés.

A konyhabútor tervezésekor még erre is célszerű figyelni

A konyhai tárolás nem egyszerű dolog. Nem kell ahhoz háziasszonynak vagy szakácsnak lenni, hogy ezt tudjuk. Ezért, ha konyhabútor vásárlását terveznénk, számoljunk azzal is, hogy hol lesz a helye az egyes konyhai eszközöknek, edényeknek. Ha még nem lenne ötlete, most mutatunk pár tippet, ami segíthet.

Öt dolog, amit jó, ha tudunk, mielőtt nekilátunk a konyhabútor tervezésének

Nagyon fontos dolog, hogy legyen elképzelésünk a leendő konyhabútor kinézetéről. De azért ezen kívül van még néhány szempont, ami nagyban befolyásolhatja a választásunkat. Melyek ezek?

Gondolkodott már azon, hogy mennyi szekrényre és fiókra van szüksége a konyhában?

Átgondolta már valaha, hogy mennyi szekrényre és fiókra lesz/van szüksége a konyhában? Általában ezt nem vesszük végig, amikor konyhabútor vásárlását tervezzük. Vagy a meglévő mintákból választunk vagy egyszerűen rábízzuk magunkat a gyártóra. És lesz, ami lesz, majd mi alkalmazkodunk a tároláskor. Nem biztos, hogy ez a helyes hozzáállás.

Konyhabútor vásárlás előtt áll? Ezeket ne felejtse el átgondolni

Ha konyhabútor vásárlásán a sor, a stílus kiválasztásán túl ezeket a szempontokat is vegye végig.