Blog / Miért kell jól választani munkalapot a konyhabútorhoz?
A konyhabútor munkalapját hosszú évek mindennapos munkájához tervezik, legalábbis az igényesebb változatok így készülnek. Gondoljunk csak bele, mennyiféle teendőnk van a konyhában. Bánunk hússal, melegítünk vizet, kávét főzünk, kenyeret szeletelünk, zöldséget aprítunk és még sorolhatnánk. De sokszor történik olyan is, amit nem terveztünk. Van, hogy a forró levest véletlenül kiöntjük a munkalapra, máskor pedig pont a hegyével lefele esik rá a kés. Bizonyára ez mind ismerős Önnek is. Ha ez így van, valószínűleg be is látja, hogy a munkalapon nem érdemes spórolni.
Ma már szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis rengetegféle strapabíró konyhabútor munkalap közül választhatunk. A laminált lapoktól kezdve az akril és kő változatokon át a tömör fáig rendkívül széles a választék.
A felsoroltak közül talán a legnépszerűbb munkalap anyag a tömör fa felületű. Sokan választanak olyan változatot, ami forgácslapból készül, de a borítása több milliméter vastag tömör tölgyfa. Ez már önmagában ellenállónak tűnik, de azért a gyártók még kemény viaszréteggel is befedik. Így hosszú évekig nem lesz problémánk a munkalappal.
Persze ehhez rendeltetésszerű használatra van szükség. Azaz közvetlenül az illesztéseknél ne használjunk rajta olyan háztartási gépet, ami hőt bocsát ki. Természetesen tisztítani lehet, de a maró hatású vegyszerekkel óvatosan bánjunk. Ezek ugyanis kárt tehetnek a munkalapban. És ne törölgessük durva felületű anyaggal. Fontos továbbá, hogy a konyhabútoron közvetlenül ne szeleteljünk semmit, mindig használjunk tányért vagy vágódeszkát.
A jó munkalapra tehát szükség van. Ha rosszul választunk, az idő előtti sérülések miatt a konyhabútorunk egésze veszíti el a szépségét. Mert, ahogy írtuk, a munkalap nagy mértékben befolyásolja az összképet. És egy felpúposodott, sérült felület bizony nem éppen szép látvány. Ha viszont jól választunk, a konyhabútor hosszú évekig dísze lesz a konyhának. Mi igyekszünk ebben segíteni!